Blog 20 1

Van bestelbus naar volwaardig camperinterieur

Blog 20 van ChantiOllie

Onze 10 zelfbouw basistips!

Een lege bestelbus omtoveren tot je eigen droomcamper: het klinkt fantastisch, en dat is het ook! Maar nadat wij, mijn vriend Donny en ik, dit avontuur voor de derde keer zijn aangegaan, kunnen we opnieuw bevestigen dat het een pittig project is waar je goed op voorbereid moet zijn. Afgelopen maanden bouwden we onze Volkswagen Crafter uit 2019 om tot een huisje op wielen. Vanuit onze eigen ervaring delen we graag onze 10 basistips om van jouw bus een volwaardig huis op wielen te maken. Dus pak je gereedschap en stroop je mouwen op – dit wordt een avontuur! 

1. Kies de juiste bus 

Voordat je start, moet je de juiste basis hebben. Vraag jezelf af: waar ga ik mijn camper voor gebruiken? Weekendjes weg, langere reizen of zelfs off-grid wonen? Het antwoord bepaalt of je een compacte bus wilt met een korte wielbasis of een grotere met meer ruimte voor bijvoorbeeld een douche. 

Onze camper: Wij kozen voor een L2H2 Volkswagen Crafter uit 2019. Deze Crafter (vergelijkbaar met de MAN TGE bestelbus) staat bekend om zijn goede automatische transmissie. Vond ik wel heel fijn in de drukke steden! Omdat we ook stadjes willen bezoeken en scherpe haarspeldbochten in de bergen willen trotseren, gingen we voor een korte wielbasis. Toch biedt deze bus voor ons genoeg ruimte en stahoogte om comfortabel in te wonen en te werken. Handig was dat de bus al twee losse voorstoelen had, wat ons kosten bespaarde, en met een krachtige 180 pk-motor kunnen we met gemak elke berg op. 

2. Maak een plan – en houd je eraan (ongeveer) 

Je camper indelen vraagt om een goede voorbereiding. Teken een plattegrond of gebruik een 3D-programma zoals SketchUp om te zien of alles past. Denk hierbij ook aan de RDW- en belastingeisen voor campers: een zitplaats, een slaapplek, kookgelegenheid, tafel en opbergruimte zijn verplicht. Houd je plan wel flexibel! Alles kost meer tijd dan je van tevoren denkt. 

Onze camper: Wij bouwden in een loods – een enorme verbetering ten opzichte van onze eerdere camperprojecten op straat. De eerste weken merkten we dat onze ambitieuze planning van drie maanden niet haalbaar was. Uiteindelijk hebben we er vier maanden van gemaakt, met Donny die fulltime bouwde en ik ook bijna fulltime, maar naast mijn parttime freelance werk. Door vooraf een grove tekening in SketchUp te maken, konden we keuzes maken, zoals het vervangen van de vaste douche door een inklapbare optie om ruimte te besparen. 

3. Start met een schone lei 

Voordat je begint met bouwen, moet de bus zelf klaar zijn. Dat betekent: leeghalen, schoonmaken en eventuele roest behandelen. Overweeg ook om externe accessoires, zoals een imperiaal, vooraf te plaatsen. De bus zelf voorbereiden is misschien niet het leukste werk (roestkrabben is niemands hobby) en je wilt gewoon beginnen met bouwen, maar een goede basis is essentieel. En soms kom je er later gewoon niet meer bij, of je moet al je meubilair weer demonteren. 

Onze camper: Gelukkig hadden we weinig roest om aan te pakken. We installeerden externe sloten en bereidden de bus voor op een wrap. Daarnaast behandelden we de wielkasten grondig met tectyl, voordat we de nieuwe wielen monteerden. Het gaf een goed gevoel om met een solide basis te starten. 

4. Wees slim met gewicht 

Een camper mag vaak maximaal 3.500 kilo wegen als je hem met een gewoon rijbewijs wilt besturen. Bij sommige bussen is dit zelfs nog minder, check even het kentekenbewijs op toegestane maximum massa en technisch maximum massa. Dat lijkt veel, maar met een standaard inbouw zit je al snel aan je taks. Kies daarom voor lichte materialen zoals populieren multiplex en zorg voor een goede gewichtsverdeling: zware items zoals accu’s en watertanks onderin, verdeeld over de wielen. 

Onze camper: Wij kozen voor een lichte aluminium LPG-tank, lithiumaccu’s en populieren multiplex. Door een korte bus te nemen en geen vaste douche te bouwen, bespaarden we flink op gewicht. Bij de RDW werd onze bus zonder belading, met een lege watertank en zonder matras gewogen op 2.750 kilo. 

5. Werk van buiten naar binnen 

Begin met het isoleren en bekleden van je bus. Goede isolatie houdt je warm in de winter en koel in de zomer. Plaats ook ventilatieroosters en dakluiken om vocht en condens te voorkomen. Denk eerst na over de plekken waar je kabels wilt trekken, bijvoorbeeld voor verlichting of externe accessoires. 

Onze camper: Ondanks onze ervaring hadden we een foutje gemaakt. Voor de reservewielhouder en het trappetje moesten we alsnog gaten boren in de deuren, die we al met hout hadden bekleed. Zelfs bij de derde camperbouw leer je altijd weer bij! 

6. Bouw stevig 

Campermeubilair krijgt het zwaar te verduren: bochten, drempels en noodstoppen zorgen ervoor dat alles flink door elkaar wordt geschud. Zorg dat alles stevig vastzit en tegen een stootje kan. Gebruik sluitwerk zoals softclose en-of magneetjes om lades en kastjes dicht te houden. 

Onze camper: Wij hebben gekozen voor everlocks op alle lades en kastdeuren. Deze geniale sluitingen, uitgevonden door onze Duitse buren, zorgen ervoor dat alles automatisch dicht blijft tijdens het rijden. Geen vliegende deurtjes meer onderweg! 

7. Houd het luchtig 

In een kleine ruimte is ventilatie cruciaal. Gaten in kastjes zorgen voor luchtcirculatie, en een dakventilator is een must voor zomernachten. 

Onze camper: We installeren een MaxxFan-ventilator boven de keuken. Tip van Flip: De Wit Schijndel heeft tegenwoordig een mooi eigen alternatief op deze ventilator, die iets minder geld kost. Deze werkt ook als afzuigkap en kan openblijven tijdens regen. De ventilator is thermostatisch geregeld en kan lucht aanzuigen of afvoeren, wat zorgt voor een heerlijk briesje tijdens

8. Wees creatief met ruimte 

Elke vierkante centimeter telt. Kijk naar ongebruikte hoeken en hoogtes. Bouw bijvoorbeeld een kastje in de keuken in de schuifdeuropening, dat zowel van binnen als buiten toegankelijk is. Vele camperaars documenteren met leuke YouTube filmpjes of social media content hun bouw, spiek bij anderen voor leuke ideeën. De camper community is naar ons weten ook altijd heel enthousiast om mee te denken, dus stel gerust vragen. 

Onze camper: Multifunctionaliteit was onze prioriteit. De bak voor de kattenbak schuift uit en kan ook als poef dienen. Daarnaast hebben we een schoenenkastje verwerkt in de voetensteun van de draaibare stoel. Overal vonden we slimme opbergmogelijkheden. 

9. Neem de tijd – het hoeft niet in één keer af 

Rome is niet in één dag gebouwd, en jouw camper ook niet. Neem pauzes en wees realistisch. Soms kosten dingen meer tijd of moet je wachten op onderdelen. Het moet leuk blijven! Doe ook dingen in één keer goed, in plaats van dat je denkt: ´Hier kijk ik later nog wel naar´. Wij zijn zelf vaak genoeg in deze val getrapt. 

Onze camper: Bij onze eerste camper begonnen we simpel en voegden we later dingen toe. Bij deze bouw werkten we samen met anderen in een hal. Sommige bouwers werkten fulltime en waren in drie maanden klaar, terwijl anderen er parttime twee jaar over deden. Wij deden er 16 weken over en namen tussendoor een bouwbreak naar Nepal. Een aanrader! 

10. Geniet van het proces 

De belangrijkste! Een camper bouwen is zwaar, maar het is ook een kans om iets volledig naar jouw smaak te maken. Er zullen uitdagingen zijn, maar die vergeet je snel als je straks geniet van je zelfgebouwde camper met een prachtig uitzicht. 

Onze camper: Hoewel het af en toe zwaar was en we soms chagrijnig waren, maakten we van elke mijlpaal een feestje. Na veel instant noedels en harde werkdagen is het gevoel van trots onbeschrijfelijk. We hebben eerder een fabriekscamper gehad, maar niets kan tippen aan het gevoel van ‘dit hebben we helemaal zelf gemaakt’. 

Met deze 10 tips ben je helemaal klaar om aan jouw camperproject te beginnen. Het is een uitdaging, maar eentje die je nooit zult vergeten. Hoe ziet jouw droomcamper eruit? Deel het met ons op Instagram (@chanti.and.ollie). We zijn benieuwd! 

Lees meer ChantiOllie