Tips om jezelf, je kinderen en/of je hond ook buiten de reisdagen om te verplaatsen
Je kent het ongetwijfeld, de gesprekken over de voor- en nadelen van verschillende kampeermiddelen. Een tent en vouwwagen vragen wat geduld met opzetten, een caravan beperkt je auto in snelheid en manoeuvreerbaarheid en met een camper kun je helemaal geen dingen buiten de camping doen. 'Of moet je dan steeds de hele boel inpakken (lees: luifel indraaien) om met de camper op pad te gaan?’ Hierbij onze tips om jezelf, je kinderen en/of je hond ook buiten de reisdagen om te verplaatsen. Het zijn tips gebaseerd op ervaring van de afgelopen 7 jaar, dus baby-, dreumes- en peuterfase inclusief.
Vul je koelkast en je fietsenrek
Doe boodschappen onderweg, voordat je op de (volgende) camping staat. Dit zit bij ons al in het systeem. We vullen met regelmaat de proviand in de camper aan, zodat we weer een paar dagen vooruit kunnen. En hebben we iets nodig, dan is er meestal wel een campingwinkel op loopafstand of een supermarkt(je) op fietsafstand.
Onze mamafiets met 2 kinderzitjes ging de afgelopen jaren standaard mee, het meeste doen wij namelijk op de fiets. Soms even pittig, want het was geen e-bike. En met kinderen en hond is het vaak bergachtige landschap wel even doortrappen (voor Marijn).
Aimée trapt er kalm met de mountainbike achteraan. Die gaat namelijk ook standaard mee. Ook heel handig voor een snel boodschapje vanaf de camping naar de dichtstbijzijnde supermarkt met een rugzak. En is die wat verder, dan is het meteen een sportief uitje.
Puck heeft sinds dat ze een jaar is de neiging om uit de fietsmand aan het stuur van de mamafiets te springen. Vanaf vorige zomer nemen we daarom ook een Keddoc-hondenkar mee. Die kan zowel achter de mamafiets als mountainbike. Bijkomstigheid (aan jou als lezer om te beoordelen of dit een voor- of nadeel is) is dat je een rijdende bezienswaardigheid bent in steden. Kijk dus niet raar op als mensen foto’s willen maken.
Vanwege groter (en zwaarder) wordende kinderen - maar toch nog soms te klein om alles zelf te fietsen - hebben we inmiddels een e-bike aangeschaft. We kozen een behoorlijk stevig model met een framezadel en zitje achterop, zodat op deze snelle fiets ook 3 gezinsleden vervoert kunnen worden. Dit betekent aankomende zomer voor Aimée op de mountainbike (met Puck) wat minder kalm trappen en voor Marijn (met een beetje elektrische hulp) iets meer ontspannen.
En dan wat niet op het fietsenrek hoeft
Onze eerste aanschaf voor babyvervoer op reis was de @babytula draagzak. Hier kunnen ze vrijwel direct na de geboorte in. Ook kan je een peuter met deze zak nog op je rug dragen; de zak is geschikt tot 20 kilo. Of dat voor jou als ouder nog comfortabel is, is een andere vraag.
Voor onze peuter leenden wij - met name voor langere wandelafstanden - de draagrugzak van @deuter. Het draagcomfort is fijn en er is zelfs nog ruimte voor musthaves voor onderweg (water, zonnebrand, snoetenpoetsers, etc).
Zowel de kinderwagen als buggy hebben wij veel mee op reis genomen. De buggy heeft ons tot 2 jaar terug bij stedentripjes nog ontlast. Zelfs de hond heeft hier als pup onderweg nog in geslapen.
Tot slot: ook in het buitenland gaan de wielen van de bus rond en rond. Evenals die van de trein, metro, tram en taxi/Uber. Dat is voor de kinderen natuurlijk al een uitje am sich. Ontzettend leuk om op deze manier een stad in te gaan, dus blijf het ov ook in het buitenland vooral gebruiken.
Let op: in een aantal Europese landen is een fietshelm verplicht, zoals in Duitsland. Wij hebben voor de zekerheid de helmen altijd in de camper mee.
Verplaatsen óp de camping
- Los van al deze vervoersmiddelen, hebben wij altijd kinderfietsjes mee. Ideaal om de fietsskills van de kinderen te trainen en om wat sneller bij het zwembad of het meer te zijn.
- (stunt)Stepjes nemen niet veel ruimte in beslag en bieden ook veel spelplezier.
- Tot slot bieden skates een nog meer praktische oplossing wanneer er weinig ruimte is om spullen mee te nemen. @decatlon verkoopt ideale (meegroei)skates voor kinderen vanaf 3 jaar.
—————————
Wil je nou even checken of iets ons - met name met jonge kinderen - in meer of mindere mate bevalt, mail ons dan vooral via camperkidstips@gmail.com of stuur ons een DM via Instagram @camperkidstips.