8.7

Knutselen met lokale ingrediënten.

Blog 8 van CamperKidsTips

Spel en vertier op de camping 

Met kinderen tot 5 jaar waren we allemaal in onze nopjes als er een groot grasveld op de camper was en we de fietsjes meehadden. Was er een speeltuin, dan waren zij de hort op en konden wij zelfs een paar bladzijden uit een boek lezen. En viel er ook maar enigszins met zand of water te spelen, dan kon je best al wel spreken van vakantie. Maar… kleine kinderen kleine behoeften, grotere kinderen grotere behoeften. Als 5- en 7-jarige hebben ze soms iets meer vermaak nodig. Regelmatig is er wat animatie vanuit een camping georganiseerd - zeker in de avond - maar we koesteren ook dat ze het heel leuk vinden om met ons iets te spelen of ondernemen.

Samen met en tegen elkaar

Waar we nét dachten dat onze kinderen zichzelf op de camping konden vermaken - en we alleen bij regen de spelletjeskast moesten raadplegen - is dit nu iets dat we regelmatig doen en wat de kinderen en ons (vooral Aimée) veel plezier geeft. Het is natuurlijk heel persoonlijk welk spel voor jullie de absolute topper is, maar hierbij een overzicht van de door ons veel gespeelde spellen. Let op: alle spelletjes zijn ‘beperkte-kastruimte-proof’. Ook goed om te noemen is dat van veel spelletjes een juniorversie verkrijgbaar is.

  • Wie heeft het gedaan: oneindig leuk en spannend. Vooral ook erg geschikt, omdat je het samen opneemt tegen het spel. We verliezen dus samen of – ons streven natuurlijk – we winnen samen. 
  • Skip-Bo: een leuk kaartspel, heeft wat weg van patience, maar dan met meer deelnemers. 
  • Dobble: allesbehalve ontspannen, behoorlijk hartslagverhogend, maar het is snel uit te leggen, voor alle leeftijden leuk en (zelfs) tegen kinderen nog behoorlijk uitdagend. 
  • Regenwormen: regenwormen rondom de camper hoeven er van ons niet teveel te zijn, maar het spel blijft leuk. 
  • Take Five: een spel dat niet ‘voor koeienkoppen’ is. Die titel spreekt ons al aan en we hebben hier al jaren veel plezier van. 
  • Qwixx: een dobbelspelletje, toch net anders dan Yahtzee (overigens ook altijd leuk) waar je desgewenst strategisch kunt spelen. 
  • Uno: leuk kaartspel, heeft wat weg van het spel ‘pesten’. 
  • Babbelgaai: hier moet je alert zijn en blijven, en is daarmee ook licht hartslagverhogend 😊. 
  • Beverbende: goede tactiek en een sterk geheugen zijn bij dit kaartspel niet overbodig. 
  • Kubus Smart Games: deze gekleurde kubusjes zijn (ook tijdens het rijden) een mooie uitdaging voor jong en oud. Je kunt ook een grotere uitdaging aangaan door samen een groter figuur te maken. Je combineert hiervoor de verschillende kleuren. 
  • Een stok kaarten: dit blijft altijd leuk, met de kinderen of met z’n tweeën. 

Knutselen met lokale ingrediënten 

Thuis en zeker ook op de camping is knutselen een bezigheid waar onze kinderen zich lang mee bezig kunnen houden. Natuurlijk zijn hiervoor de tekenboeken heel geschikt, maar ook nog een aantal andere tips: 

  • Stenen zoeken (of zelfs opduiken) en deze versieren met stiften of verf. 
  • Takken lenen zich overigens ook goed voor een mooie beschildering. 
  • We hebben eerder ook stenen met gaatjes opgedoken. Die kan je mooi aan elkaar knopen met touw. Daarmee krijg je leuke hangers voor later thuis in de tuin, als souvenir. 
  • Onze kinderen vinden het heel leuk om hun eigen slaapgedeelte in de camper te versieren. Dit doen ze vooral met tekeningen en zelfgeknipte figuren. Met washi-tape plakken ze deze zelf op (en haal je er ook gemakkelijk weer af). 
  • De loombandjes – om kettingen en vooral armbandjes te maken – zijn enorm favoriet hier. Het leukste vinden Julian en Féline vooral om hun collectie vervolgens in hun winkeltje ‘aan het campingpad’ te verkopen. 
  • Stickerboeken waarmee je verschillende figuren kan aankleden of versieren. Je hebt ook varianten waarbij je van fruit grappige gezichtjes kan maken bijvoorbeeld. 

Het oldskool buitenspeelgoed 

Tussen het zwemmen door kastelen bouwen, tunnels graven en elkaar ingraven. En als alle schepjes kwijt en emmertjes stuk zijn, is er ook het oldskool speelgoed waar zij (en wij) zich lang mee kunnen vermaken: 

  • De beachballset: die harde, kleine tennisrackets met dat kleine balletje waar wij al menig record van onszelf mee verbroken hebben. Suggestie: vervang die roze bal ook eens door een shuttle, dat maakt het iets makkelijker overslaan met kinderen. 
  • Nog eentje die al zeker 40 jaar verkocht wordt, zijn de klittenbandbordjes waar je dan een tennisbal mee kan overgooien. Wij vinden het zelf inmiddels een beetje saai, maar de kinderen vermaken zich er goed mee. 
  • Ballen in alle soorten en maten: een voetbal, balletjes voor in het water én natuurlijk een jeu de boules-set. 
  • Tafelbatjes: we hebben al wat kampeerplekken gezien waar speelruimte voor kinderen ontbreekt, maar die dan wel zijn voorzien van een ‘pingpongtafel’. Ook leuk als de kinderen op bed liggen. 
  • Strandspeelgoed waaronder een uitschuifbare emmer (hoe handig met weinig ruimte), een schep natuurlijk, maar ook speelt Féline veel met haar ijsjes-/cupcakeset. 
  • Lichtgewicht vliegtuigen (van een soort foam) die op een stunt- of verwegstand kunnen. Thuis belanden deze vaak direct in een boom, maar op een groot campingveld hebben de kinderen alle ruimte om hiermee te stunten. 
  • Een vlieger geeft ook altijd - met name op een groot veld of strand - veel plezier. 

Naast dit rijtje ook nog de suggesties uit blog 6, namelijk de fietsjes, stepjes en skates. 

Tot slot nog een tip die wij regelmatig voorbij zien komen, maar zelf nooit in die vorm hebben gebruikt: een schommel in de opening van je camper. Heel slim om hiervoor het zitgedeelte van de IKEA-kinderstoel te gebruiken. Mocht je deze toch mee hebben voor je baby of dreumes, dan hebben zij hier nog dubbel plezier van door ook wat te kunnen schommelen. Uiteraard is dit voor jou als ouder ook dubbele winst.

 —————————

Wil je nou even checken of iets ons - met name met jonge kinderen - in meer of mindere mate bevalt? Mail ons dan vooral via camperkidstips@gmail.com of stuur ons een DM via Instagram @camperkidstips.