5

Rondom Knockan Grag Nature Reserve steken er af en toe grote herten over of staan ze onverwachts opeens aan je camper te snuffelen.

Blog 9 van ChantiLukiOllie

Roadtrip door de Scottish Highlands

Roadtrip door de Scottish Highlands Schotland heeft ons heel veel gegeven, vooral regen. We hadden natuurlijk een beetje regen verwacht, maar drie weken lang bijna elke dag doorweekte sokken, vonden zelfs wij extreem. Toch zouden wij zo’n campertrip in Schotland aan elke natuurliefhebber aanraden. We reden urenlang door de meest ruige landschappen en spotten in het wild; dolfijnen, zeehonden, papegaaiduikers, otters en de allergrootste herten. Met een goede verrekijker hoefde je de camper soms niet eens uit!

Zeevogels in Fowlsheugh Nature Reserve 

Toen wij begonnen aan onze voorbereiding, kwamen wij online op pagina’s terecht met allemaal een beetje dezelfde tips; Isle of Skye, Glencoe, Fort William, Edinburgh etc. Natuurlijk voor niets minder dan de reden dat ze adembenemend zijn en op een logische route liggen, maar in deze blog wilden ej wat plekjes benoemen, die stukken minder bekend zijn. Zo heb je aan de oostkust het mooie Dunnottar kasteel en als je even doorrijdt, kom je in het Fowlsheugh Nature Reserve. Je kan hier een wandelingetje doen langs de hoge steile kliffen, waar duizenden zeevogels broeden. Het eerste wat je opmerkt, is het overweldigende geluid van de vogels en wat dichterbij zal de even overweldigende geur van vogelpoep je overvallen. En vergeet de verrekijker niet, want als je goed speurt tussen alle zeekoeten en meeuwen, zie je opeens een rood snaveltje; de papegaaiduiker. Of zoals de Engelse natuurlijk zeggen: ‘A puffin’; wat nog beter past bij hoe schattig deze vogels eruit zien.

Dolfijnen bij Chanonry Point 

Dit geloofde ik dus eigenlijk niet, dat je vanaf de kade eigenlijk bijna dagelijks dolfijnen kan zien langszwemmen in Schotland. Toch als je iets doorrijd vanaf het wat bekendere Inverness, kom je bij Chanonry Point. Een plek waar een smal stukje kanaal is, met één diepe kloof vlakbij de pier, waar allerlei vissen (en dus dolfijnen) doorheen zwemmen. Het voelt een beetje alsof je in een gekke film bent beland, als je veel mensen met grote camera’s en verrekijkers uren in het niks ziet kijken. Echter als je geluk hebt en je bent er op het goede moment, dan wordt je getrakteerd op een spectaculaire show. Zo hoefden wij maar een half uurtje te wachten, totdat we een paar meter verderop twee vinnen boven het water zagen uitkomen. En nu zeg ik ‘we’, echter moest ik snel Lukas bellen dat hij moest komen, want die stond onze kaassouflés uit Nederland nog te bakken in de camper. Samen keken we een kwartier naar voornamelijk dolfijnruggen en ons geluk kon niet meer op. Het beste moment is overigens vanaf een uur na laagwater, dan zwemmen de meeste vissen in dit kanaal en dus de dolfijnen. Het is dat ik nu groot, volwassen en verstandig ben, maar je snapt dat ik toch per direct weer dolfijnentrainer wilde worden.

 

NC500 en Knockan Grag Nature Reserve

De Nord Coast route, of zowel de NC500 is een stuk bekender, maar stond zeker ook op ons lijstje als must-see’s. Wij reden wel door de landschappen in de stromende regen, maar zeiden alsnog bij elke bocht die we uitkwamen ‘WAAUWW’. Nou, als het zelfs met grijze luchten en regen spectaculair is, dan is het echt prachtig. Het landschap heeft uitgestrekte niemandslanden, geen hond die er woont en wel 1000e meren. Je komt wat mede roadtrippers, schapen en koeien langs de weg tegen. Rondom Knockan Grag Nature Reserve steken er af en toe grote herten over of staan ze onverwachts opeens aan je camper te snuffelen.

Eenbaansweggetjes en steile heuvels 

Je moet niet bang zijn om te rijden, moeten we er wel bijzeggen! Op het moment dat je namelijk gewend bent aan het links rijden, moet je met veel geduld over de eenbaansweggetjes met smalle ‘passing places’ navigeren. De NC500 heeft dan ook vaak een camperroute-alternatief en we zouden na wat rampverhalen te hebben gehoord, zeker aanraden om deze te nemen. Ook bij bovenstaande plekken moet je soms de drukte in de gaten houden. Wij houden ons toch aan de raadgever van ‘slecht onderbuikgevoel’; dan komen we liever een andere keer terug of focussen we ons op één van de andere 1000 prachtige dingen die Schotland te bieden heeft.

 

Meer weten over Schotland?

Bent u ook op één van bovenstaande plekken geweest of wilt u nog wat meer horen over een bepaalde plek? Wij vinden het super leuk om ervaringen te delen via Instagram @chantilukiollie - of mail - chantilukiollie@gmail.com.