Blog 9 3

Het alfabetspel, onderweg-bingo & stickerboeken.

Blog 9 van CamperKidsTips

Spel en vertier tijdens de reis

Als logisch vervolg op onze vorige blog ‘Spel en vertier op de camping’ geven we nu antwoord op de vraag: hoe vermaak je kinderen tijdens het reizen? Wij maken over het algemeen niet hele lange reisdagen. We vertrekken vaak tussen 9 en 10 uur ’s ochtends van de camping en combineren dan de reisdag met een uitje naar een mooie plek of leuke stad en/of bezoekje aan een grote supermarkt om de voorraad weer aan te vullen. Dat neemt niet weg dat we toch ook regelmatig een uur of 3-4 aaneengesloten op de weg zitten. Wat doen we dan om verveling tegen te gaan en oordoppen uit te laten? 

  • De stickerboeken die in de vorige blog al genoemd zijn, zorgen ook tijdens het rijden voor veel vermaak. Handig want je hebt – in tegenstelling tot kleurboeken met stiften – niet te maken met losse items die vervolgens over de campervloer rollen. 
  • Ook de kubusjes (slimme puzzels) zijn tijdens het rijden een succes. Ook voor de bijrijder blijft dit een goed tijdverdrijf.  
  • Het alfabetspel! Leuk voor kinderen die al lekker in de woordenschat zitten,  leuk ook voor startende praters en ook zeker uitdagend te maken voor oudere kinderen. Noem namen die beginnen met de a,b,c, etc. Óf noem een dier beginnend met de letter waarop een net genoemd dier eindigt; paard, dromedaris, slang etc. Dit spel kun je oneindig blijven spelen, want er zijn natuurlijk tig varianten op te bedenken. Met de variant ‘topografie’ houden wij onszelf ook nog bij de les (en kunnen we nog wel even voorruit met onze kinderen van 5 en 7 jaar 😅) 
  • Dan onderweg-bingo. Voor de creatieve ouders, maak het zelf. Je schrijft vooraf wat woorden/zoektermen op, of je zoekt plaatjes. Doel: de kinderen moeten dit onderweg vanuit de camper spotten. Je kan het jezelf ook gemakkelijk maken en onderwegbingo kopen. Ik heb ze regelmatig zien liggen in de lokale ‘voordeelshops’.  
  • Luisterboeken. De kinderen vinden het heerlijk om naar een boek of verhaal te luisteren. Enige nadeel is dat smaken verschillen en wij er soms wel genoeg van hebben. Eventueel kan je zorgen dat ze achterin via andere boxen naar een verhaal luisteren en wij voorin iets anders kunnen luisteren. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Wij draaien het volume voorin nu vaak uit…heerlijk. 
  • Muziek. Via de radio, casettebandjes, cd’s of Spotify. Er zijn tal van – al dan niet oldskool - mogelijkheden om gewoon lekker naar muziek te luisteren. Wij hebben nog steeds cd’s in de camper liggen, maar hebben inmiddels ook een playlist CamperKidsTips in Spotify aangemaakt met een mix van de roadtripfavorieten van ons en de kinderen.  

En waarom ook niet: schermpjes 

De tablet. Wij hadden deze nooit voor onze kinderen, maar vorig jaar vond Sinterklaas het blijkbaar toch nodig om ze deze cadeau te doen. Voorruit dan maar 😉. Het maakt het (reizende) leven soms ook echt wat makkelijker. De kinderen doen vooral spelletjes of kijken een filmpje wat we dan vooraf gedownload hebben. Zij kunnen een filmpje 10x kijken en er nog plezier in hebben, dus dat scheelt op een tablet met beperkte opslagruimte. Ze weten trouwens niet van het bestaan van hotspotjes en dat willen we graag zo houden.  

Als de batterij op is hebben ze pech, dan vallen we weer terug op het lijstje van hierboven. En tot slot waar we over nadenken – getriggerd door het woord ‘cassettebandjes’ – is of we ze niet hun eigen muziek moeten laten luisteren. Dat kan natuurlijk vanaf de tablet, maar misschien is een moderne walkman/discman/mp3-speler ook zo gek niet.

 —————————

Als iemand daar ervaring mee heeft of goede ideeën met ons wil delen, mail ons dan vooral via camperkidstips@gmail.com of stuur een DM op Instagram @camperkidstips.