IMG_7516-1-scaled

Meer camperzielen, meer vreugd.

Tips & Tricks: campers zijn populairder dan ooit!

Campers zijn populairder dan ooit!

Dat kamperen en het bezitten van een camper populair is, is geen groot nieuws meer. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van de vrijheid van zo'n huisje op wielen; gaan en staan waar je wilt, bevalt het niet, dan verkas je naar een andere plek. Bij Aveco verdiepten we ons in de laatste actualiteiten en spraken we met een groep actieve camperaars over de toenemende populariteit van de camper. 

De camper in de spotlight 

Op het woord ´gratis´ na, was ´camper´ het meest gezochte zoekwoord op marktplaats in 2023! Bizar hé? En de verkoop van nieuwe campers steeg afgelopen jaar ook weer met 6%, waardoor er, volgens de laatste cijfers, zo´n 193.135 Nederlanders eigenaar zijn van een huisje op wielen. 

De laatste tijd wordt het camperleven ook nog flink in de schijnwerpers gezet. Zo vinden zelfs de BN'ers hun weg naar de camper. De Meilandjes gaan in het volgende seizoen van het realityprogramma ´Chateau Meiland´ met een camper rondreizen en Geraldine Kemper kondigt op social media aan in juli voor meer dan een jaar te vertrekken met haar zelfbouw campertje door Europa. En dan verschijnt ook nog ´Onderweg naar liefde´ op de tv. Een hip datingprogramma, waarin zes jongeren die de wereld rondreizen in hun camper, gevolgd worden in de zoektocht naar hun perfecte reis- en levenspartner. 

Waarom zo populair? 

Alle leden van Aveco zullen de vraag  ́waarom kamperen zo leuk is´ wel kunnen beantwoorden. Als we om ons heen vragen waarom mensen hun camper hebben gekocht, worden redenen genoemd als: ́flexibiliteit, vrijheid, dichtbij de natuur, een vertrouwde eigen omgeving´. Toch zijn er een paar trends aan te wijzen in de toenemende populariteit. Eén van de veel genoemde trends in de reisbranche is duurzaamheid. Veel mensen zijn zich bewust van hun ecologische voetafdruk en een camper scoort niet eens zo slecht op een duurzame vakantie. Natuurlijk ligt het er wel aan hoe je de camperreis aanpakt. We schreven hierover in de blog ´Zeven tips om duurzaam op pad te gaan ́. De corona pandemie wordt ook veel genoemd als het om de populariteit van kamperen gaat. Mensen lijken ontdekt te hebben hoe leuk kamperen is en hoe mooi het dichtbij huis kan zijn. Hierbij lijkt de eenvoud van kamperen ook steeds breder gewaardeerd te worden. In een tijd met een snel leven, een drukke agenda en omringd door technologie, verlangen mensen steeds meer naar de eenvoud. 

Populariteit onder jongeren 

Eén groep die in dit verhaal niet gemist mag worden zijn de jongeren en jongvolwassenen. In de groep tussen de 20 en 30 jaar werd het aantal camperbezitters de afgelopen 5 jaar verdubbeld. Deze groep lijkt het kamperen te hebben ontdekt of juist herontdekt, met veelal dezelfde redenen als bovenstaand beschreven ´eenvoud, leringen vanuit de pandemie en duurzaamheid´. Er is zelfs een groep die huis en haard verkoopt en voor langere tijd op reis gaat in een camper met redenen als ´woningnood, ontsnappen aan de zogenoemde ratrace, burnout ́. Deze groep ´vanlifers´ hebben bijvoorbeeld een online baan of doen seizoenswerk, en kunnen op die manier voor een langere tijd de vrijheid tegemoet rijden. 

Camperverkoop 

De producenten en verkopers van campers lijken de leveringsproblemen weer een beetje in toom te krijgen. Echter wegens de grote stijging in populariteit, konden camper producenten maar moeilijk aan de grote vraag naar nieuwe campers voldoen. Voor een nieuwe camper stond in 2022 nog een gemiddelde wachttijd van minstens een jaar. Doordat de wachttijden lang waren, lijkt de verkoop van nieuwe campers ietsjes terug te lopen. Echter blijkt uit de Marktplaats zoekresultaten zoals hierboven genoemd, dat het oude campertje zijn charme nog absoluut niet is verloren. Hoe ouder zo'n Volkswagen T1 busje ook wordt, in waarde lijkt hij bijna alleen maar toe te kunnen nemen. Ook de zelfbouw trend waarin roestige bestelbusjes worden omgetoverd in spectaculaire tiny-homes blijft in populariteit te winnen. Typ maar eens het woord ´vanbuild´ in op social media of google en je komt de meest bijzondere verhalen en plaatjes tegen van zelfgebouwde busjes. Busjes met een fysio-praktijk onder het hefbed, een mooi buitenterras op de laadklep of schoolbussen omgebouwd tot hostel op wielen.  

Drukte op de Nederlandse campings en camperplekken 

Maar nu? Is dat camper leven nog wel leuk nu het er steeds meer worden? Even spontaan bij een camping langsrijden zit er bijna niet meer in, die paar gratis kampeerplekken die we nog in Nederland hebben die sluiten één voor één, er komen steeds meer ´verboden voor campers´ bordjes en er wordt flink strenger gehandhaafd op overlast van campers. 

Toch, toen wij hierover informeerden bij een groepje actieve camperaars, zeiden die allemaal hetzelfde: ´Nee hoor, het is prima te doen, er is altijd een plekje te vinden.´ Onze gastblogger Chantal reist met haar campertje veel in eigen land en vertelt bijvoorbeeld ´Echt wildkamperen zoals in Frankrijk of Spanje zit er in Nederland niet in. Ook qua camperfaciliteiten zoals grijs water lozen of schoon water halen, moet je in Nederland soms wat beter plannen. En natuurlijk, als je in een zonnig pinksterweekend lastminute nog op zoek gaat naar de perfecte camping, zal je het lastig krijgen. Echter als je zoals mij grotendeels zelfvoorzienend bent, ook de niet-zo-populaire provincies van Nederland eens induikt en soms genoegen neemt met een niet-super-de-luxe sanitair blok, dan is er nog genoeg plek en moois te ontdekken in ons plattelandje.´ Zullen we het maar houden op ´meer camperzielen, meer vreugd´?