Aveco_hulpverlening_vrachtauto

Langs de kathedralen in Duitsland, de wijndomeinen in Frankrijk of langs de indrukwekkende bergtoppen van Zwitserland.

Tips & Tricks: grensovergang checklist

De Grensovergang Checklist

De zon begint te schijnen! De campers en caravans worden weer grondig afgestoft en we zijn klaar voor nieuwe avonturen. Langs de kathedralen in Duitsland, de wijndomeinen in Frankrijk of langs de indrukwekkende bergtoppen van Zwitserland. Wat de bestemming ook is? U zult een grensovergang of twee tegenkomen. Gastbloggers Chantal en Lukas (@chantilukiollie) reizen rond met hun eigen camper. Zij kwamen erachter dat je bij elke grensovergang even stil moet staan bij een paar punten. Zo stelde zij hun eigen ‘ grensovergang checklist’ samen en delen deze nu graag met u!

1. Documenten

Het allerbelangrijkste om te checken zijn natuurlijk de documenten. Even een controle of ze allemaal nog geldig zijn kan zeker geen kwaad.

  • Identiteitskaart/Paspoort
  • Rijbewijs
  • Voertuigdocumenten
  • Zorgpas, eventueel Europese zorgpas  (EHIC)
  • Verzekeringsdocumenten (groene kaart -  internationaal verzekeringsbewijs) in de Aveco app

Wij hebben ook kopieën van alle belangrijke documenten opgeslagen in een beveiligde map op onze laptop.

2. Verkeersregels

De verkeersregels even checken kan geen kwaad. Binnen Europa heb je namelijk te maken met verschillende, soms bizarre verkeersregels. De snelheidsregels voor een camper kunnen zo verschillen van een normale auto. Ook is bijvoorbeeld in veel landen navigatie met flitspaalsignalering verboden. Of nog specifieker, roken in de camper in Italië is niet toegestaan, als er een kind of zwangere vrouw bij aanwezig is. In Frankrijk of Spanje, even naar het strand rijden, op teenslippers is niet toegestaan. Of zelfs een bijrijder mag in Macedonië niet zichtbaar dronken in de camper zitten. Goed om dus even de meest recente regels te googlen!

3. Vergeet-mij-nietjes

Binnen Europa heb je ook te maken met verschillende wetgeving over verplichtte aanwezige attributen in de camper. In de meeste landen zijn een veiligheidshesje en een gevarendriehoek verplicht. Soms zijn een verbanddoos, reservelampjes en/of een brandblusser ook verplichte items. In Spanje wordt ook een reservebril aangeraden om bij u te hebben.

4. Milieustickers en -zones
Milieuzones zijn onder andere geïntroduceerd in Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk. En dit aantal is in Europa aan het toenemen. In sommige landen kan het niet in bezit zijn van een milieusticker een boete van € 2.180,- opleveren. Probeer altijd de meest actuele regels rondom milieustickers en -zones op te zoeken, aangezien ze letterlijk met de dag veranderen.

5. Tolwegen
De meeste Europese landen heffen tolkosten voor het gebruiken van hun snelwegen of andere afzonderlijke wegen. Dit is handig om mee te nemen in de vakantieplanning, ook vanuit een financieel perspectief. Soms moet tol worden betaald door middel van een vignet, die overigens op de juiste manier aangebracht moet zijn op de voorruit van de camper. Echter kan je ook een tolbadge kopen voor sommige landen. Zo heb je bijvoorbeeld een kastje wat te gebruiken is in Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië en kan je in deze landen direct de rij overslaan bij de tolpoortjes.

6. Noodsituaties
Weet jij welke nummers je moet bellen in noodsituaties? Zoek per land de nummers even op, noteer deze op de uitgeprinte checklist(Checklist.pdf) of sla ze op in je telefoon: algemene noodnummer, politie, ambulance en brandweer. Wist je al dat Aveco een eigen App heeft waar het nummer van de Aveco Alarm Centrale standaard in staat opgeslagen? 

7. Douane regels
Check van te voren even wat je wel en niet mee de grens over mag nemen! En vergeet ook niet de hoeveelheden te checken.

8. Dierenregels
Veel camperaars nemen hun viervoeter ook graag mee op vakantie. Dan is het fijn om kennis te nemen van alle regels die gelden in het land waar je naartoe gaat en doorheen reist. In de meeste landen geldt de regel dat het huisdier de  bestuurder, passagiers of anderen in het  verkeer niet in gevaar mag brengen. In sommige landen is bijvoorbeeld een hondenbench verplicht. Ook zijn er bepaalde invoereisen voor honden en katten, zoals een geldig Europees dierenpaspoort, een chip en tenminste 21 dagen voor vertrek een inenting tegen rabiës.

Natuurlijk hoef je niet alles per land op de komma uit te gaan zoeken, maar hopelijk maken wij het met deze checklist makkelijk om deze punten even kort na te gaan. Missen wij punten waarvan je zou zeggen dat ze van belang zijn, mail dan naar info@avecoverzekeringen.nl. We horen graag van je!