PXL_20231007_093735400

Algemene tips.

Tips & Tricks: met de camper op stedentrip in Nederland

Met de camper op stedentrip in Nederland

Lekker shoppen, jezelf onderdompelen in architectuur, een leuk concert of theatervoorstelling bijwonen of gewoon mensen kijken op het terras: allemaal dingen die je kunt combineren in een stedentripje. Als je aan kamperen denkt, denk je misschien eerder aan zee, duinen, hei en bos dan aan een stedentrip. Echter, de grootste steden van Nederland hebben ook genoeg moois te bieden, dus vroegen wij onze mede Aveco-camperaars naar hun tips!

Algemene tips voor een stedentrip met de camper 

Let op milieuzones. Momenteel zijn er 4 steden in Nederland die een milieuzone hebben voor personenauto's en bestelauto's die op diesel rijden: Amsterdam, Arnhem, Den Haag en Utrecht. Je leest hierover meer op milieuzones.nl

Bekijk je route van tevoren. Kan je de smalle centrumstraatjes ontwijken? Zijn er onderweg geen lage bruggen onder het spoor? De wegen in een stad zijn nou eenmaal niet altijd camper-proof

Parkeren. Parkeren is soms voor kleine auto´s al een ramp, laat staan voor jouw grote bakbeest. Kijk op de app park4night of op Google naar geschikte parkeerplekken voor campers in de stad. Neem de vouwfiets of het OV naar de binnenstad. 

Veiligheid. Het is nou eenmaal bekend dat er in en rondom steden wat meer mensen met grijpgrage handjes rondlopen. Wij schreven eerder over wat (bijna) gratis inbraakpreventie tips, maar zorg dat jij wat extra voorzorgsmaatregelen treft.

Tips voor Amsterdam 

Amsterdam, onze hoofdstad. Een stad met tal van bijzondere musea, prachtige grachten en historische panden, de beste restaurants en elke avond wel een goed concert. Of je er nu voor het eerst komt of voor de vijftigste keer, er is altijd wel wat te ontdekken. Neem gerust fietsen mee naar Amsterdam, zelfs je mooie e-bike. Er zijn namelijk overal fietsenstallingen met toezicht, waar je de eerste 24 uur gratis je fietsen mag stallen. 

Campings in Amsterdam 

Camping Zeeburg: Misschien wel de leukste locatie? Namelijk op een eiland in het IJmeer. Op een kwartiertje fietsen van het centrum of (om de 5 minuten) met de tram, sta je zo in hartje Amsterdam. Let op, alleen campers met emissieklasse 4 en hoger kunnen hier komen, of je moet een dagontheffing aanvragen. Je staat heerlijk aan het water en hebt er een restaurant met een heerlijk terras en gratis wifi.  

Camping de Badhoeve: Tussen het Kinselmeer en IJmeer in bevindt zich Camping Badhoeve, midden in de natuur. En dat op een half uur fietsen vanaf centrum Amsterdam. Zo kan je een dagje kanoën in de natuur afwisselen met een dagje Amsterdam. ´The best of both worlds´ zullen we maar zeggen. Deze camping is te bereiken zonder door de milieuzones te hoeven rijden, met een kleine omleiding wel. Kijk voor de route op de website van de camping. 

Camping Vliegenbos: Een camping in het oudste stadsbos van Amsterdam, dichtbij de metro die je in 2 minuten brengt naar Amsterdam Centraal. Ook deze camping ligt binnen de milieuzone, maar ook hiervoor is een betaalde ontheffing aan te vragen. Op deze camping staan ook leuke trekkershutten, voor als je samen met vrienden Amsterdam onveilig wilt gaan maken. 

Gaasper Camping Amsterdam: Deze camping is midden in de natuur, naast het prachtige Gaasperpark en de Gaasperplas. In de plas kan je in de zomermaanden heerlijk zwemmen en heb je zicht op de vele jachten die in de haven liggen. De camping bevind zich aan de zuidoostkant van Amsterdam, met een prima metroverbinding naar het centrum. Je fietst in 45 minuten naar Amsterdam en hebt op 500 meter lopen het openbaar vervoer tot je beschikking. 

Tips voor Utrecht 

De domtoren is alweer bijna uit de steigers en is weer te zien vanuit de hele stad. Met ontelbaar veel gezellige terrasjes, trendy boetiekjes en overheerlijke plekken om te eten, is Utrecht de ideale stad voor een weekendje weg. Je kan heerlijk verdwalen langs of zelfs op de grachten. Met een kano of een sloepje op het water zie je de stad op een andere manier. Deze studentenstad, waarvan één op de vijf bewoners student is, heeft gewoon een gemoedelijke sfeer. Utrecht heeft al sinds 2015 een milieuzone, waarbij campers met een hogere emissieklasse dan 4 worden geweerd uit het centrum. Vanaf 2025 zal dat zelfs minimaal emissieklasse 5 worden.  

Campings in Utrecht 

Budget Camping Utrecht: Deze camping ligt op 5 minuten fietsen van het welbekende Neude. Het park is omgeven met water, midden in het groene park de Voorveldse Polder. De camping is makkelijk te bereiken, zonder de binnenstad in te hoeven rijden. En een onbeperkte warme douche, score! Klinkt allemaal geweldig zou je denken? Echter is er één maar.. De camping is een begrip in Utrecht, want het lijkt al zo'n 5 jaar in aanbouw en je bevindt je een beetje op een bouwplaats. Je kan ook niet reserveren, maar er is meestal wel plek. Als je door deze chaos heen kan kijken, is het een fijne centrale plek. 

Minicamping Care House Klein Amelisweerd: Deze minicamping heeft maar vier plekkies. Het is een beetje een atypische camping in een bos met een brocantewinkel en spelletjes voor kinderen en geiten. Het is een plek op het terrein van een stichting die mensen met begeleid wonen faciliteert. Het heeft een beetje een Pipi Langkous sfeer, maar is heel gemoedelijk en idyllisch. Een uniek plekje en dat op 10 minuten fietsen van de binnenstad van Utrecht.  

Camping Tussen Hemel en Aarde: Een kleine privécamping, waar vanuit je makkelijk op de fiets naar Utrecht stapt. In ongeveer een kwartier fietsen sta je bij het centrum. Midden in een natuurgebied voor een zacht prijsje. Er wordt streng aangeraden om te reserveren, want deze camping is populair. 

P&R Papendorp: Voor diegene die echt low budget op stedentrip wil, hierbij een kleine insider tip die wij kregen. Voor 7 euro kan je namelijk 24 uur geparkeerd staan op deze grote parking. Elke avond staan er meerdere campers een nachtje en het wordt een beetje gedoogd om hier te overnachten. Geen idyllisch plekje om over naar huis te schrijven, maar wel lekker goedkoop en op een kwartiertje fietsen van het centrum. Of voor 2 euro stap je op de tram richting Utrecht Centraal en sta je gelijk in het vernieuwde Hoog Catharijne.

Tips voor Rotterdam 

Deze wereldstad is er ééntje waar je bij elk bezoek weer iets nieuws ontdekt. Het is rauw en speels. Het wordt ook weleens het New York van Europa genoemd. Met de watertaxi onder de Erasmusbrug door, een terrasje pikken bij de Oude Haven, de hoogte in met de Euromast of een gratis streetart route lopen, het kan hier allemaal. Rotterdam telt op dit moment zeven verschillende platformen die een elektrische deelfiets of scooter aanbieden, een leuke manier om je zo door deze grote stad te verplaatsen. Rotterdam kent een milieuzone, maar die is voor campers in 2020 opgeheve

Campings in Rotterdam 

Stadscamping Rotterdam: Op deze camping zijn vijftien afgebakende verharde plaatsen voor campers en caravans. De camping ligt tegenover Diergaarde Blijdorp aan de rand van het centrum, in 10 minuten sta je met de fiets of het OV in hartje Rotterdam. Honden zijn welkom! 

Recreatiepark De Oude Maas: Op een speciaal verhard terrein passen 11 campers. Je hebt je eigen plekje met gras met uitzicht op de jachthaven en rivier de Oude Maas. In 20 minuten sta je bij Ahoy en op iets langer fietsen in het centrum. Een groene camping in de randstad. 

Parking Oude Maas: Net buiten de rook van Rotterdam ligt de gratis camperplek naast Spijkenisse. Van dit soort plekken zouden er meer mogen zijn! Vijf minuten fietsen vanaf Spijkenisse metrostation, aan de oude Maas waar de hele dag prachtige schepen passeren en dat gratis. Je kan je voorstellen dat meer mensen deze plek fantastisch vinden, daarom is het wel een gok of er plek genoeg is. Probeer rond een uur of 12 aan te komen, zodat je de hele dag hebt om een plekje in te nemen! 

Tips voor Den Haag 

Den Haag is een heerlijke stad om te ontdekken met jouw eigen huisje op wielen. Deze stad heeft zoveel diversiteit te bieden. Van de historische binnenstad tot de uitgestrekte duinen en stranden, alles binnen handbereik vanaf jouw camper. Het centrum van Den Haag heeft een milieuzone, je dieselcamper moet een minimale emissieklasse van 4 of hoger hebben. 

Campings in Den Haag 

Strandpark Vlugtenburg: Op deze camperplaats vlakbij Den Haag ervaar je de rust van de kust, maar sta je in iets meer dan een half uur fietsen in de drukte van de grote stad. Op de camping kan je ook fietsen huren en het strand ligt op loopafstand. Er is net een grote verkoelende waterspeeltuin geopend, dus ook voor kinderen genoeg plezier. 

Roompot vakantiepark Kijkduin: In de buurt van de stad (20 minuten fietsen) en naast het strand van Den Haag (5 minuten lopen) ligt dit enorme vakantieoord. Honden zijn toegestaan, er is een restaurant, een supermarkt, een zwembad en zelfs een minigolfbaan.  

Hebben wij een hotspot voor de camperaars gemist in één van deze steden? Of misschien wel een hele belangrijke tip? Mail ons dan vooral via camperkidstips@gmail.com of stuur ons een DM via Instagram @camperkidstips.