Jelle-camper-1-1536x1152

Waterfiltersysteem, wasstrips en meer.

Tips & Tricks: Tien duurzame kampeerproducten

Deze tien duurzame kampeerproducten zijn niet alleen voor mensen met geitenwollensokken! 

Wat hebben de kampeerbranche en duurzaamheid gemeen? Beide kampen soms met een hippie-achtig geitenwollensokken imago. Maar geloof ons, er zijn in de kampeerbranche genoeg hippe, praktische en down-to-earth ontwikkelingen gaande! 

Hoewel de camperindustrie nog worstelt met uitdagingen zoals grondstoffen tekorten en langere levertijden door de populariteit van campers, zijn er al wel vele manieren om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen. Eerder schreven we al een blog met 'zeven tips om duurzaam op pad te gaan', maar er zijn ook veel toffe duurzame kampeerproducten, -initiatieven en -accessoires beschikbaar. Samen met onze Aveco-leden hebben we een lijstje gemaakt van tien inspirerende producten: 

Tank O3 fresh waterfiltersysteem voor de camper 

Plastic flessen water kopen? Tja, we hoeven niet te vertellen dat dit niet helemaal duurzaam is. Het Tank O3 systeem zuivert je schoonwatertank met de kracht van ozon (O3), waardoor alle bacteriën, virussen en schimmels worden geëlimineerd. Ook blijft je watertank biofilmvrij. Dus de samenvatting, minder plastic afval en vooral geen gesjouw meer met waterflessen.  

Als klant van Aveco krijg je bovendien eenmalig € 50,- cashback bij aankoop van een Tank-O3 systeem

Thetford powerpods bio 

Weinig dingen zijn vervelender dan het legen van het chemisch toilet tijdens je kampeertrip. Ondanks dat je tegenwoordig superdeluxe chemische toiletreiniger machines hebt op campings! (Heb jij ze al gespot?) Deze Aqua Kem Green powerpods remmen de gasvorming en zorgen ervoor dat al het afval vloeibaar wordt, waardoor je het toilet´je makkelijker kan legen. Ze zijn vooral geheel biologisch afbreekbaar. Eén dosering gaat vier dagen mee en de pods zijn individueel verpakt, dus geen geknoei met vloeistoffen. 

Stoov verwarmingsproducten 

Om de kleine ruimte van je camper of caravan op te warmen, gebruik je waarschijnlijk al een stuk minder brandstof dan een regulier huis. Toch kan Stoov, met hun warmtekussens en - dekens, nog een verschil maken. Doordat jij plaatselijk warmte krijgt op je lijf, kan je thermostaat nog een paar graden lager. De producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en Stoov heeft een CO2-neutrale missie. Je kan de accu van de Stoov trouwens gewoon met USB opladen, dus kan ook werken met de energie die je natuurlijk met je zonnepaneel van de zon hebt gekregen. 

Tru-earth wasstrips 

Weer zo'n duurzaam product, dat eigenlijk ook gewoon 100 andere voordelen heeft voor de kampeerder. Tru Earth wasstrips zijn supergeconcentreerd; één dun velletje vervangt een scheut wasmiddel. Super makkelijk op de bergen in de beperkte ruimte die jij hebt en geen gesjouw met zware flessen wasmiddel. En dan komen nog de duurzame voordelen: de kartonnen verpakking is recyclebaar, de strips zijn biologisch afbreekbaar en het transport is duurzamer door het lichtgewicht en compacte verpakking. Ze zijn trouwens ook nog hypoallergeen, dus goed voor jou en de planeet. De grote merken zoals Robijntje, hebben het idee voor de wasstrips overigens ook al opgepikt! 

Solar Mobile lithium accu's voor de camper

Met een goed lithium accupakket kun je de extra opgewekte energie tijdens het rijden en de zonne-energie vanuit jouw zonnepanelen opslaan, waardoor je qua elektra geheel zelfvoorzienend kan zijn. Je bent niet meer afhankelijk van walstroom en genereert je eigen stroom. Super tof natuurlijk! Over de productie van lithium accu´s en duurzaamheid valt nog te discussiëren, maar een lithium accu gaat in de praktijk  wel veel langer mee dan de gewone AGM accu´s. Jelle van Solar Mobile, die samen met zijn vrouw al meerdere bussen om naar campers, zag een gat in de markt. Er bestaan namelijk goedkope Chinese lithium batterijen, die niet altijd even goed in elkaar zitten of heel precieze, maar dure, lithium accu´s van grote merken. Met de Solar Mobile accu's zit hij er precies tussenin, een betaalbare, maar kwalitatief goede lithium accu. 

GoLo Gocamp camperfiets op zonne-energie

Voor ons wel een voorloper in duurzaam kamperen, is deze GoLo GoCamp. Een elektrische fietscamper van Flevobike Technology. Zie je het al voor je? Je fietst met gemak door de mooiste omgevingen met de trapondersteuning van een normale e-bike, terwijl de 400 Wp zonnepanelen je accu onderweg opladen. Dankzij de accu van wel 1000 Wh, heb je een bereik van minimaal 50 kilometer! Kom je aan op de volgende bestemming, dan geniet je van de luxe van een koelkast, luifel, horren voor de ramen, zitplaatsen voor 2 personen, oplaadpunten en een riant bed van 85 x 220. Perfect voor de kampeerder met een gevoel voor avontuur en een voorliefde voor groene technologie die hij in zijn eigen garage assembleert.  

Solbio biologische toiletvloeistof 

Toiletvloeistof werd vaak genoemd bij de duurzame camper producten. Daarom zetten we Solbio ook nog in het rijtje, de biologische toiletvloeistof die zowel je toilet als het milieu blij maakt! Deze natuurlijke vloeistof houdt je camper toilet fris en schoon, zonder chemische rommel. Gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten. Voor ieder wat wils op de toiletvloeistoffen markt! 

PET buitenkleed van Merel in Wonderland 

Merel in Wonderland ontstond toen de eigenaresse met haar backpack door India trok en verliefd werd op alle kleurrijke oosterse producten. Het PET kleed van Merel in Wonderland is natuurlijk fantastisch om de show mee te stelen bij jouw camper. En nog milieuvriendelijk ook, in een kleed van 120 x 180 cm zitten maar liefst +/- 121 petflessen verwerkt. Makkelijk schoon te maken, dus ideaal voor het buitenleven. 

Ventje camperinterieur 

De jongens van deze Utrechtse startup creëren prachtige campervans en interieuren voor campervans, op een duurzame manier. Zo wordt alles gemaakt van echt hout, gekapt uit verantwoorde bossen, waar gekapt hout weer wordt bijgeplant. Ook de rest van het interieur is duurzaam, zo is de isolatie van schapenwol en de vloer van CO2-neutraal geproduceerd linoleum. Natuurlijk hebben ook alle Ventje campers een eigen zonnepaneel. Met de nieuwe e-ventjes, die elektronisch aangedreven zijn, verdienen ze zeker een plekje op dit lijstje. 

Plasticvrije Shampoobars 

We sluiten af met een product dat niet alleen duurzaam is, maar ook gewoon erg praktisch is in de camper of caravan. Zo neemt een shampoo bar gewoon heel weinig plek in! Mark en Lyan zijn de oprichters van shampoobars.nl. Ze vonden het bizar dat de meeste verzorgingsproducten voor 80% uit water bestaan, die vervoerd worden in grote plastic flessen. Eén van hun shampoo-bars gaat ongeveer net zo lang mee als 3 plastic shampoo flessen. Vroeger was er nog niet zo divers aanbod in deze bars of schuimden ze niet zo lekker, maar ondertussen is er eigenlijk voor ieder haartype een bar op de markt! 

Heb jij vragen naar aanleiding van bovenstaande of wil je meer weten over Aveco? Neem dan contact met Aveco op.