4 (2)

Lees meer over de mogelijkheden bij Aveco

Tips & Tricks: Wonen en werken in de camper

Wonen en werken in de camper? Verzeker dit mee bij Aveco. 

Steeds vaker krijgt Aveco de vraag: hoe zit het nou met wonen en werken in de camper? De camper gebruiken voor woon-werkverkeer is standaard gedekt. Wonen en werken in de camper kun je ook meeverzekeren, maar hiervoor geldt een kleine premietoeslag en gelden andere voorwaarden. Lees hier wat meer over wonen en werken in de camper.

Het makkelijkste antwoord is ja, maar er zijn een aantal voorwaarden. Zo ben je in Nederland verplicht om een adres te hebben, zoals beschreven in de Wet basisregistratie personen. Je kunt natuurlijk in Nederland een woonadres houden, maar je kunt ook kijken naar een postadres. Dit postadres hoeft niet in de gemeente te zijn waar je woont. Het kan een adres zijn van een familielid of vriend, maar je kunt ook een brievenbus krijgen bij het postkantoor zelf. Ze zullen bij de gemeente altijd vragen naar de reden waarom jij gebruikmaakt van een postadres en bij sommige gemeentes zit er een maximum aan. Wat uitzoekwerk dus! Sommige (camper)verzekeringen verzekeren niet vanuit een postadres, dus ga dit goed na.

Let op! Als je in je camper gaat wonen, maar wel ingeschreven blijft staan in Nederland, moet je kunnen aantonen dat je minimaal vier van de twaalf maanden in het jaar in Nederland bent. De acht maanden in het buitenland hoeven overigens niet aaneengesloten te zijn. Ga je langer dan acht maanden weg, dan ben je verplicht je uit te schrijven bij de gemeente. Je kunt je voertuig dan niet meer verzekeren, krijgt geen toeslagen of uitkeringen, geen AOW-opbouw, en je kunt geen bankrekening of KvK openen. Laat je in dit geval heel goed informeren en overleg met alle relevante instanties om problemen te voorkomen!

Werken in de camper

Door alle huidige technische mogelijkheden is het eigenlijk nog makkelijker om je werk locatieonafhankelijk uit te voeren. Hierdoor is het aantal digitale nomaden flink toegenomen. Op het internet vind je dan ook honderden idyllische plaatjes van camperaars die online werken met een koud drankje in hun handen in een hangmat voor hun huisje op wielen.

Gastblogger Chantal is zo'n 'digital nomad'. Begin 2021 ging zij op pad met haar kat Ollie in een huis op wielen, met het plan om een jaar te gaan reizen. Dit groeide uit tot een permanente levensstijl, waarbij ze een deel van het jaar in Nederland is, maar het grootste deel van het jaar onderweg. Haar camper toverde ze om in een kantoortje op wielen. Ze vertelt: "Één van de musthaves is natuurlijk een goede internetverbinding. Wij maken gebruik van een mobiele wifi-router (een mifi-router), waarin we met een (lokaal) prepaidkaartje altijd ongelimiteerd internet aanschaffen. Ik werk aan de tafel of op bed, maar heb zelfs een bureaublad dat ik aan het stuur kan hangen, zo creëer ik in de cabine van de camper een kantoortje. Met zonnepanelen op het dak, een extra huishoudaccu die ook laadt vanuit de startaccu tijdens het rijden, heb ik genoeg stroom om mijn laptop op te laden. En het leukste aan mijn kantoor op wielen? Dat is mijn kantoorkater Ollie, die lekker op het dashboard ligt te ronken."

Wat goed is om te weten over werken onderweg? Chantal antwoordt: "Werk blijft gewoon werk. Je moet je er gewoon toe zetten. Zo ideaal als het er op social media allemaal uitziet, dat is het zeker niet. Sterker nog, het brengt juist veel meer uitdagingen mee. Je bent bijvoorbeeld vaak in omgevingen waar andere mensen vakantie houden, en dan is motivatie zoeken soms best lastig. Het helpt in elk geval als je veel plezier hebt in het werk wat je doet, en voor mijn creatieve werk zorgt de veranderende omgeving ook voor veel inspiratie. Waar ik op een kantoor soms uren zou staren naar een leeg document, schiet mij nu op een random tijdstip een leuk idee binnen en kan ik daar direct mee aan de slag."

Aanvullende voorwaarden Aveco 

Bij Aveco is reizen, wonen en/of werken in de camper toegestaan. Hiervoor is een premietoeslag van toepassing en gelden aanvullende voorwaarden.

Overweeg je te gaan reizen, wonen en/of werken in de camper? Neem dan contact met Aveco op.